Veelgestelde vragen

Zit uw vraag hier niet bij? Bel mij even, of stuur een e-mail. Zie de pagina contact.

 Wat voor instrument moet ik zelf thuis hebben?

Een goede akoustische piano of vleugel. Een goede digitale piano mag wel in de beginfase, maar met de bedoeling dat als de lessen goed gaan, er op termijn een akoustische piano komt. Het hangt echter ook af van het repertoire dat je speelt; ga je voor 'echt klassiek' dan loop je met een digitale piano op een bepaald moment tegen beperkingen aan.

 Geeft u alleen klassiek?

Nee. Het moderne repertoire om piano te leren spelen is divers ingesteld, gelukkig maar. Daar zitten ook elementen van pop, folk, musical, soft music, jazz en dergelijke bij. Het hoort bij de algemene piano-ontwikkeling om daar ook kennis van te nemen. Als je spreekt over de beginfase bij jonge kinderen, dan wordt er een 'klassieke' basis gelegd in die zin dat ze later alle kanten op kunnen qua stijl. Sommigen kiezen dan later voor het moeilijker klassieke repertoire, anderen gaan weer een andere richting uit.

 Mag ik ook popliedjes spelen?

Ja dat mag, maar je moet wel zelf op zoek naar materiaal als het om het huidige repertoire gaat. Via Pop Selections, of andere uitgaven waarin de hits van tegenwoordig staan. Soms help ik je in de les met het uitzoeken van een akkoordenschema, soms aan de hand van een Youtube-versie, maar het uitwerken van een melodie kost nogal veel tijd, dan is het prettig als je iets meeneemt.

 Houdt u voorspeelavonden?

Ja, minstens eenmaal per jaar, maar ze heten anders: pianopresentaties. Kijk maar in het menu bovenin.

 Als ik bij u lesneem, bind ik mij dan voor langere tijd?

Nee, tenzij je een maand een lange tijd noemt. Alles daarover kunt u lezen in de lesvoorwaarden. Dat zijn bepaalde regels waar u zich aan moet houden, en waar ik me aan moet houden.

 Hoelang duren de lessen?

Minstens een half uur per week of een uur om de week. Veel leerlingen kiezen echter voor drie kwartier per week of anderhalf uur om de week. 5 kwartier tweewekelijks is ook mogelijk, en sommigen kiezen zelfs voor wekelijks een uur.

 Zijn duolessen mogelijk, en hoe lang is de les?

In sommige gevallen doe ik dat, als het jonge kinderen zijn op hetzelfde niveau. Er kan dan afgeweken worden (eventueel) van de minimum tijd van een half uur per leerling, bijv. dat ze samen in 45 of 50 minuten les krijgen.

 Moet ik in Alkmaar wonen om les te hebben?

Nee, mijn leerlingen komen naar hier vanuit heel Noord Holland.

 Waar woont u?

Kijk even op de contactpagina, daar kunt u doorklikken naar een (google-maps) routekaartje.


Joel, Harry en Vlokje (FluXus Zaandam)
Joel, Harry en Vlokje (FluXus Zaandam)

 Hoe jong mag een kind zijn?

In principe is de minimum leeftijd als ze in groep 2 zitten, dus vanaf vijf jaar. Jonger alleen als dat zinvol en werkbaar is en de ouder goed participeert. En heel soms is het beter om nog even te wachten tot ze in groep 3 zitten. Dit hangt van het kind af.

 Zijn ouder-kind lessen mogelijk?

Ja, als het jonge kinderen betreft. Sowieso wil ik bij jonge kinderen graag dat de ouders bij de les zitten, zodat ze weten wat er gebeurt en vervolgens thuis hun kind kunnen helpen. Het participeren in de les, door zelf mee te doen met het kind, en zelf via het kind ook les te krijgen, is mogelijk.

 Bent u met leerlingen ambitieus?

Voordat ik die vraag beantwoord: de leerling staat altijd centraal. Dat is een belangrijk gegeven. Ik pas de leerroute aan de leerling aan en niet andersom. Als de leerling echt heel graag wil, goede aanleg heeft en thuis goed studeert, ja dan ben ik ambitieus en probeer er uit te halen wat erin zit, tot soms concoursen toe. En als een leerling het rustiger aan doet, dan pas ik me aan de leerling aan.

 Waarom juist bij een goede docent beginnen?

Omdat die eerste jaren bepalend zijn voor het inslijpen van goede gewoontes, een goede techniek, en het goed toepassen van de muzikale vermogens. Leer je dat de eerste jaren niet goed aan, dan is het moeilijk om dat later te herstellen.

 Ik wil jĂșist klassiek!

Graag. Want bij het klassieke repertoire ligt mijn hart, heb ik vroeger veel gespeeld, en nu nog.

Harry en Paywast (schilderij)
Harry en Paywast (schilderij)